Ingen af de traditionelle blokke fik simpelhen tilstrækkelig vælgeropbakning til at kunne skrive et bæredygtigt regeringsgrundlag. Især ikke hvis Mette Frederiksen skulle undgå en advokatvurdering i minksagen.
Socialdemokratiet danner en mindretalsregering.
Først med Venstre som eneste regeringsparti - siden udvidet med de konservative og Liberal Alliance.
Den seneste grundlov er fra 5. juni 1953, og her fastslås det i § 34, at "Folketinget er ukrænkeligt. Enhver, der antaster dets sikkerhed eller frihed, enhver, der udsteder eller adlyder nogen dertil sigtende befaling, gør sig skyldig i højforræderi." Strafferammen er fængsel i op til 16 år eller livstid.
Man fritages ikke for ansvar, selv om man har fået en ordre til at angribe Folketinget. Hvis f.eks. en soldat eller en politibetjent får sådan en ordre, skal han/hun nægte at adlyde den. Det er heller ikke tilladt at forstyrre Folketingets arbejde ved f.eks. at demonstrere i Folketingssalen. Dog bliver man ikke dømt for højforræderi - normalt medfører det en bøde.
Der er 179 medlemmer, hvoraf 2 er fra Færøerne og to er fra Grønland. Man skal være dansk statsborger for at kunne stemme. Man skal også bo i landet - have dansk folkeregisteradresse. Dog kan man godt stemme, hvis man er i udlandet for Udenrigsministeriet, er udsendt af en dansk myndighed, virksomhed eller forening. Valglovens § 2.
Valgretsalderen er pt. 18 år.
Kongen (statsministeren) kan til enhver tid udskrive valg. Men senest hvert fjerde år, skal der afholdes folketingsvang (§ 32).